eng / slo

JABOLKA

Royal Gala
Ena naših novejših sort. Dozori zgodaj septembra in je rumeno-rdeče barve. Je izredno kompaktno in okusno jabolko. V zadnjih letih je postala zelo prepoznavna na trgu in povpraševanje po njej je vse večje. Priljubljena je predvsem na trgih, kjer potrošniki želijo slajša jabolka.
Idared
Je ena bolj obstojnih sort jabolk. Izvira iz ZDA (Idaho). Ima dobre skladiščne sposobnosti. Dozori sredi oktobra. Plodovi so okrogli, rdeči in srednje debeli. Meso je belo in trdno. Je kiselkastega in osvežujočega okusa.
Zlati delišes
Izvira iz Amerike (Zahodna Virginia). Zori v drugi polovici septembra. Plodovi so lepe zlatorumene barve, proti soncu rdeče navdahnjeni. Meso je trdno, sočno, aromatično in sladko. Plodovi so zelo občutljivi za škrlup, redčenje je obvezno. Na lestvici priljubljenih sort je konstantno visoko pozicionirana.
Elstar
Zgodnja sorta jabolk, dozori že septembra. Je rdeče-rumene barve, meso je rumenkasto, sladkega in sočnega okusa. Izredno priljubljena sorta med potrošniki.
Jonagold
Eno naših najbolj okusnih in priljubljenih jabolk. Dozori konec septembra. Je zelo sočno in sladko, rahlo kiselkastega, aromatičnega okusa. Plodovi so praviloma lepo oblikovani, koža je gladka, rumena, pokrivna barva je rdeča. Kljub razširjenemu asortimentu ima ta sorta še vedno svoje mesto med potrošniki.
Granny Smith
Jabolka je avstralskega izvora. Plodovi so intenzivno zelene barve, z izrazitimi, po večini belimi lenticelami. Okus je osvežilen in kiselkast, vendar zaradi manjše vsebnosti sladkorja bolj prazen. Čas zorenja je v drugi polovici oktobra. Pot si utira med potrošniki, ki so ljubitelji kiselkastega okusa.
Gloster
Sorta, ki izgublja svoje mesto v intenzivnih nasadih. Plodovi so temno rdeči in jajčaste oblike. Meso je kompaktno in sladko. Dozori oktobra, plodovi so občutljivi za škrlup.
Braeburn
Izvira iz Nove Zelandije. Zori v prvi polovici oktobra. Meso je zelo čvrsto, sočno, bolj sladkega okusa in mile arome. Plodovi so občutljivi na grenko pegavost. Ima mesto med najkvalitetnejšimi sortami.
Fuji
Je japonskega izvora. Ime je dobila po njihovi najvišji gori. To je sorta, ki ima visoke kvalitete. Meso je zelo sočno, čvrsto, sladko in aromatično. Osnovna barva ploda je zeleno rumena, pokrivna rjavo rdeča, katera je razporejena po plodu v obliki priž. Sorta zori v drugi polovici oktobra. Ima dobre skladiščne sposobnosti in se dobro trži, saj si pridobiva vse večji delež na prodajnih policah.
Avtorji